Artrose hond

Artrose is een gewrichtsaandoening die bij honden regelmatig voor komt. Door artrose is bewegen pijnlijk en moeizaam. Artrose bij de hond is niet te genezen. De beschadiging van de gewrichten is onherstelbaar.

De slijtage kan wel afgeremd worden en de pijn bestreden. Honden met artrose kunnen hierdoor toch een goede kwaliteit van leven hebben. Het is belangrijk dat deze behandeling tijdig ingezet wordt.
artrose bij hond

Wat is artrose bij honden?

Artrose of osteoartritis, is een progressieve ontsteking in de gewrichten. Een gezond gewricht scharniert soepel, waarbij kraakbeen als schokdemper dient. Maar bij artrose is het gewricht aangetast waardoor het niet meer soepel beweegt. Deze slijtage zorgt voor veel pijn en stijfheid tijdens het bewegen.

Artrose bij honden kan ontstaan door een onderliggende ziekte, maar ook door externe factoren zoals een trauma. Ongeveer één op de vijf honden krijgt er in zijn leven last van. Hoewel artrose meer bij oudere dieren wordt gezien, wil dit niet zeggen dat het leeftijdsgebonden is. Ook jonge honden kunnen last krijgen van artrose.

Met een gepaste behandeling door een van onze dierenartsen voorkom je dat er meer beschadiging in het gewricht ontstaat. Ook kan de pijn bestreden worden.

Oorzaken artrose

Er zijn verschillende redenen te vinden voor het ontstaan van artrose bij honden. Dit zijn veelvoorkomende oorzaken:

  • Trauma, zoals een ongeluk of aanrijding
  • Een onderliggende ziekte zoals elleboogdysplasie of heupdysplasie
  • Overbelasting van een gewricht, door langdurige, zware inspanning

Daarnaast hebben deze honden meer kans op artrose:

  • Oudere honden. Bij hen neemt de elasticiteit van het kraakbeen af, waardoor er sneller beschadigingen aan het gewricht ontstaan.
  • Jonge honden die in het eerste levensjaar te zwaar belast zijn.
  • Zeer grote honden.
  • Honden met overgewicht.
  • Sommige hondenrassen zijn gevoelig voor de ontwikkeling van artrose.

Artrose hond symptomen

In een vroeg stadium is het lastig om de symptomen van artrose bij je hond te herkennen. Je dier wordt misschien iets stijver en loopt een paar stappen kreupel als hij zijn mand uitkomt. Of hij springt niet meer zo gemakkelijk de auto in. Vaak is dit een aanwijzing voor beginnende artrose.

Dit zijn symptomen bij de hond die kunnen wijzen op pijn door artrose:

  • Minder graag mee uit wandelen gaan
  • Moeite met opstaan (startkreupelheid)
  • Meer hijgen tijdens het lopen
  • Kreupel lopen
  • Minder springen
  • Je hond trekt zich terug, is minder sociaal
  • Meer slapen
  • Slechte(re) vachtverzorging

Veel honden verbergen dat ze pijn hebben. Wanneer je een van deze symptomen bij je hond ziet is het raadzaam je dier te laten onderzoeken door een van onze dierenartsen.

Waar kan een hond last krijgen van artrose?

In elk gewricht kan artrose ontstaan. Er zijn echter plekken bekend waar artrose bij honden eerder ontstaat. Dit zijn de tenen, knieën, ellebogen, heupen en wervelkolom.

Wat is het proces bij honden met artrose

In een gewricht komen twee botten bij elkaar. Om ervoor te zorgen dat deze botten elkaar niet beschadigen, zit er een laagje kraakbeen tussen. Dit kraakbeen heeft een schokdempende werking. Om het gewricht heen zit een kapsel met aan de binnenkant een slijmvlieslaag. Deze produceert gewrichtsvocht, dat ervoor zorgt dat het gewricht soepel beweegt.

Wanneer je hond last heeft van artrose, kunnen er verschillende problemen rondom het gewricht ontstaan. De laag met kraakbeen kan dunner en zachter worden waardoor deze niet meer glad is, maar onregelmatig. Hierdoor raakt het gewricht ontstoken. Ook kan er hard bindweefsel ontstaan. Het bewegen van het gewricht gaat hierdoor moeilijk en pijnlijk. Direct onder het kraakbeen kan het bot van vorm veranderen. Er ontstaan dan knobbels en harde randjes. Ook dit veroorzaakt een beperking tijdens het bewegen. Soms ontstaan er ook ontstekingen in het gewrichtskapsel. Het gewricht voelt dan warm, gezwollen en pijnlijk.

Dit hele proces kan zeer langzaam verlopen. Je ontdekt het dan vaak pas als je dier al veel pijn heeft. De aangerichte schade in het gewricht kan niet meer ongedaan gemaakt worden. Wel zijn er diverse manieren om het gewricht te ondersteunen en te stabiliseren, zodat je hond nog een goede kwaliteit van leven heeft.

Ontstekingen in de gewrichten

Een gezond gewricht zal niet snel ontstoken raken. De gewrichten van honden met artrose zijn echter gevoeliger voor overbelasting. Hiervoor hoeft je hond niet eens meer te bewegen dan anders. Het gewricht kan een normale belasting soms al moeizaam dragen. Er verdwijnt steeds meer gewrichtskraakbeen waardoor het gewricht steeds meer gaat schuren. Hierdoor raakt een overbelast gewricht sneller ontstoken. Deze gewrichtsontsteking heet ook wel artritis en is zeer pijnlijk.

Een hond met een ontsteking in de gewrichten kan de volgende kenmerken hebben:

  • Gewricht voelt warm aan
  • Er is een verdikking voelbaar
  • De hond loopt (erg) kreupel

Een artritis is te behandelen, echter kan het snel terugkeren als de oorzaak niet weggenomen wordt. Daarnaast kan een artritis ook een andere oorzaak hebben. Een voorbeeld hiervan is de ziekte Leishmania.

Behandeling van artrose bij honden

Omdat artrose een progressieve en chronische ziekte is, is er geen genezing mogelijk. Met voeding, supplementen en aangepaste beweging kan je hond nog wel een pijnvrij leven leiden en wordt verdere slijtage afgeremd. Ook is het belangrijk dat je hond geen overgewicht heeft. Het is afhankelijk van de oorzaak en de mate van artrose voor welke behandeling er bij jouw hond gekozen wordt.

De dierenarts zal altijd de onderliggende oorzaak van artrose proberen te behandelen. Daarnaast kunnen de volgende stappen worden genomen om de pijn en verdere slijtage tegen te gaan:

  • Gepaste beweging
    Bij elke graad van artrose is gedoseerd bewegen een goede manier om erger te voorkomen. Bewegen smeert de gewrichten en is goed voor de spieropbouw. Je voorkomt er extra belasting van de gewrichten mee. Zorg dat je dier niet explosief beweegt zoals bij het spelen met een bal, traplopen of in de auto springen. Beweeg meerdere keren per dag met je hond en maak geen hele lange wandelingen. Langs de fiets lopen en zwemmen zijn goede oefeningen. Maar doe dit alleen in goed overleg met jouw dierenarts. De fysiotherapeut voor dieren kan ook helpen je hond voldoende en veilig te laten bewegen.
  • Een stevige ondergrond in huis
    Als je een gladde vloer hebt, leg dan extra (ruwe) kleden neer zodat jouw hond voldoende grip heeft met opstaan en lopen.
  • Een comfortabele ligplek
    Let erop, dat jouw hond vrijuit en comfortabel in zijn mand kan liggen en ook makkelijk in en uit de mand kan stappen. Een orthopedisch kussen is heel fijn voor grote honden met artrose. Ook omdat een kussen geen (instap)rand heeft. Let erop dat het kussen stevig genoeg is en niet te veel doorzakt, zodat de gewrichten van jouw hond tijdens het liggen voldoende ondersteund worden.
  • Een gezond lichaamsgewicht
    Overgewicht is belastend voor het hele lichaam en de gezondheid van je hond. Daarbij kan het extra belasting betekenen voor de gewrichten. Houd het lichaamsgewicht van je hond dus goed in de gaten en vraag een van onze dierenartsen om advies over een gezond gewicht voor je huisdier.
  • Voeding en supplementen
    Bepaalde voedingsstoffen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan honden met artrose. Hierdoor kan je het gebruik van pijnstillers minimaliseren. Een aangepast dieet helpt je hond op gewicht te blijven of gewicht te verliezen.
  • Pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie
    De dierenarts kan medicatie voorschrijven om de ontstekingen te verminderen. Ook helpt een pijnstiller je hond met artrose weer prettig te bewegen.
  • Operatie
    Heupdysplasie is een veelvoorkomende vorm van artrose. Bij zeer ernstige vormen van HD kan er gekozen worden voor een operatie.Ook bij verschillende vormen van elleboogdysplasie is het vaak nodig om operatief in te grijpen. Zo voorkom je dat je dier steeds meer pijn krijgt door artrose.
  • Injectie in het gewricht
    Een vrij nieuwe behandeling van artrose bij de hond is het toedienen van een pijnstillende injectie in het aangetaste gewricht. Deze injectie heeft een sterke, langdurig pijnstillende werking.

Voedingssupplementen bij artrose honden

Er zijn verschillende voedingssupplementen die je als extra aanvulling op de voeding aan je hond kunt geven. Ze helpen het gewrichtskraakbeen te herstellen, ondersteunen de smering van de gewrichten en onderdrukken de ontstekingsreactie. Gebruik een voedingssupplement tegen artrose bij je hond alleen op advies van je dierenarts.

Veelgestelde vragen over artrose bij honden

Op welke plekken kan mijn hond last krijgen van artrose?

In theorie kan er in elk gewricht artrose ontstaan. Er zijn echter plekken waar artrose eerder optreedt, bijvoorbeeld in de hondenpoot. Vaak zijn het dan de gewrichten in de tenen, knieën en ellebogen. Ook in de heupen en de wervelkolom komt artrose vaak voor.

Wat is de levensverwachting bij honden met artrose?

De levensverwachting van een hond met artrose is met de juiste behandeling net zo lang als die van een hond zonder artrose. Wel is het zo dat wanneer je hond ook last heeft van overgewicht, zijn levensverwachting korter is. Daarnaast moet de kwaliteit van leven steeds in de gaten gehouden worden.

Bestaat er medicatie voor honden met artrose?

Wanneer je hond artrose heeft kan de dierenarts medicatie voorschrijven. Deze kan bestaan uit een pijnstiller en/of een ontstekingsremmend middel. Ook kan er lokaal een injectie in het gewricht toegediend worden. Voedingssupplementen kunnen de behandeling artrose ondersteunen.

Op welke leeftijd ontstaat artrose bij honden?

Artrose bij honden kan op elke leeftijd ontstaan. Hoewel het veel wordt gezien op oudere leeftijd, blijkt uit onderzoek dat 1 op de 5 honden ouder dan één jaar er al last van heeft. Vaak worden symptomen van artrose bij jonge honden over het hoofd gezien.

Wat moet ik doen als mijn hond artrose heeft?

Als je vermoedt dat je hond last heeft van artrose is het raadzaam direct een van onze dierenartsen te bezoeken. Veel honden lijden pijn in stilte. Een pijnstiller kan hen al veel verlichting geven. Daarnaast helpt aangepaste beweging erger voorkomen.